Întrebări frecvente
Aici găsești răspunsuri la cele mai frecvente întrebări referitoare la declarațiile Intrastat
Ce este Intrastat?
Intrastat este numele dat sistemului de colectare a datelor statistice privind comerţul cu bunuri între ţările din Uniunea Europeană. Sistemul a devenit operaţional în România de la data aderării la Uniunea Europeană, adică din 1 ianuarie 2007. La noi în ţară, datele sunt colectate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Cine depune declaraţia Intrastat?
Obligaţia furnizării datelor Intrastat revine operatorilor economici care îndeplinesc următoarele condiţii:
– sunt înregistraţi în scopuri de taxă pe valoare adaugată (au cod de identificare fiscală);
– realizează schimburi de bunuri cu alte state membre ale Uniunii Europene;
– valoarea totală anuală a schimburilor de bunuri pentru fiecare din cele două fluxuri, introduceri respectiv expedieri, depăşeşte pragul valoric Intrastat stabilit pentru fiecare an.
În ce formă se depune declaraţia Intrastat?
Declaraţia Intrastat se depune numai în formă electronică. Există două modalităţi de creare a declaraţiei: fie folosind aplicaţia online, fie aplicaţia offline.
Care sunt pragurile valorice pentru depunerea declarației?
În 2025, pragul pentru introduceri și cel pentru expedieri sunt identice, având valoarea de 1.000.000 lei.
Până când trebuie depusă declaraţia Intrastat?
Termenul limită de transmitere a datelor Intrastat la INS îl reprezintă întotdeauna data de 15 a lunii următoare celei de referinţă. De exemplu, declaraţia Intrastat aferentă lunii februarie 2024 trebuie depusă până în 15 martie 2024.
Există sancţiuni pentru nedepunere sau pentru depunere eronată?
Nedepunerea sau depunerea declaraţiei Intrastat conţinând date eronate se sancţionează cu amendă între 7.500 lei şi 15.000 lei.
Ce se întâmplă dacă în anul următor nu mai depășesc pragul valoric?
Obligația depunerii declarației Intrastat încetează în anul următor celui în care nu ai atins pragul valoric stabilit. Noi ne strângem mâinile și ne luăm la revedere până în momentul când o să depășești din nou pragul.
Ce ar mai trebui să știu?
Există praguri valorice suplimentare – 10.000.000 lei pentru introduceri, respectiv 20.000.000 lei pentru expedieri de mărfuri – care duc la obligația completării unor informații suplimentare privind valoarea statistică în declarația Intrastat. Dar dacă ajungi la aceste praguri, bănuiala mea este că știi deja care-i treaba cu Intrastatul.
Ce date conține declarația Intrastat?
Datele conţinute în declaraţia Intrastat sunt: fluxul (introduceri/expedieri), perioada de referinţă, datele de identificare ale firmei tale, codul de identificare al partenerului extern (doar la expedieri), ţara de destinaţie/ţara de expediţie, țara de origine a mărfurilor, codul mărfii (8 cifre conform Nomenclatorului Combinat), natura tranzacţiei, modul de transport, termenii de livrare – INCOTERMS, cantitatea în kg, cantitatea în unitate de măsură suplimentară, valoarea facturată, valoarea statistică.
Pot apela la o persoană specializată pentru crearea şi depunerea declaraţiei Intrastat?
Declaraţia Intrastat poate fi depusă fie în nume propriu, fie de un declarant terţă parte, cum sunt eu.
Care este legătura între site-ul intrastat.info și Institutul Național de Statistică?
Răspunsul la această întrebare este simplu: nici una. I.N.S. gestionează pagina web intrastat.ro (spre care nu pun link deoarece nu folosește protocolul https și motoarele de căutare ar putea să penalizezeacest site în rezultatele căutărilor din acest motiv).
Cum va începe colaborarea noastră?
Primul pas este făcut printr-o discuție, fie față în față, fie online. În cadrul acesteia, o să te rog să îmi arăți un set de documente referitoare la schimburile tale intracomunitare. Acest set va conține facturi externe, facturi și documente de transport, note de livrare, avize de însoțire etc. – în general, orice document util pentru a aduna datele necesare întocmirii declarației. Pe baza acestor documente, îmi voi putea da seama de volumul și complexitatea efortului necesar în fiecare lună și voi putea propune un tarif.
Ne-am înțeles, cum procedăm mai departe?
La începutul fiecărei luni o să am nevoie să îmi trimiți setul de acte aferent lunii trecute. Livrarea se poate face fizic sau prin mijloace electronice – email, Dropbox, Google Drive etc. Eu o să studiez aceste documente, și dacă am întrebări o să apelez la tine pentru lămuriri. Dacă lucrurile sunt clare, pot trece la prelucrarea datelor și întocmirea declarației Intrastat. Până în data de 15 a lunii, voi trimite declarația prin email către Institutul Național de Statistică.
Contactează-mă
Mă poți contacta prin email sau telefonic.